Wandelpaden in Macedonië

Wandelen in Macedonië

Een bergachtig land als Macedonië heeft uitstekende mogelijkheden om te wandelen. De nationale parken in het land hebben goede georganiseerde wandelpaden.

De beste wandelingen kunt u maken in Pelister National Park en Shar mountains. Dit zijn de berglandschappen van het land en variëren erg.  Deze bergtoppen zijn vaak bedekt met sneeuw geven ook een spectaculair uitzicht weer.

We kunnen niet alle wandeling bespreken maar in principe kunt u er er de hele dag wandelen en ook zijn er bevoegde gidsen die wandelingen maken van 5 tot 8 uur per dag.  Deze zullen de een selectie van de routes kiezen door berg dorpjes, kloosters en historische steden.  Er zijn ook mogelijkheden om te gaan paardrijden in combinatie met een wandeling door de bergen.

Matka

U Kunt het beste beginnen met een lunch bij Pero’s in het Bohemien deel van de hoofdstad Skopje. Daar vindt u ook de lokale gerechten zoals gegrilde kaas, paprika’s en courgettes. Ook kunt daarna overnachten in tenten bij Canyon Matka.

Wandelpaden in Macedonië

 

Bistra

De Bistra bergtop ligt in het nationale park in Mavrovo. U komt er via de bergdorpen die in de winter niet bewoond zijn en alleen bezocht kunnen worden als de sneeuw smelt. De omgeving is bekend vanwege de speciale scherpe kazen en traditionele architectuur.  Ook kunt u er wandelingen maken naar de toppen van Bistra (6 uur) of genieten van de dorpjes in stijl tijdens een wandeling van maar 2 uur. Je kan bijvoorbeeld overnachten in  hotel Bistra (Mavrovo) of hotel Radika (Galicnik)

Wandelpaden in Macedonië

 

Treskavec

Hier kunt u een leuke wandeling maken door middeleeuwse ruïnes van koning Marko en door de natuurlijke keien van de Gold Mountain naar het Treskavec klooster. Hier kunt u  proberen om te gaan boulderen (klimmen op een rotsblok) De piek ligt op 1 uur wandelen (Zlatovrv) en daar kan je genieten van een heerlijke thee bij Vader Kalist in het Klooster. Ook kunt u dan bijvoorbeeld overnachten in Pelister.

Wandelpaden in Macedonië

 

 

Pelister Wandelpaden 

De Baba is het hoogste punt van Pelister. Het is een lange wandeling (7 uur) en daarom is het erg belangrijk om deze op tijd te beginnen. Het is ook het oudste nationale park van Macedonië en is beroemd op zijn oude dennen, lynx, en gebaarde adelaar. Ook kunt u er zwemmen midden in de nacht bij het gletsjermeer “Golemo Ezero” en dan overnachten in een berghut

 

 

Golemo Ezero – Brajcino

Hier daalt u af van het Golemo Ezero naar het oude dorp van Brajcino. Het is een rustig, gastvrij dorp. Het staat bekend om z’n zelfgemaakte fruit  likeuren. Overnachten kunt u in Brajcino.

pelister

 

 

Snake Island

Hier naartoe neemt u de boot. Het is een onbewoond eiland. De Macedoniërs noemen het de Golem Grad ofwel het Snake Island. De thuisbasis voor aalscholvers, pelikanen maar ook genoeg ruimte om te zwemmen. Het beste kunt u dan overnachten in Ohrid, of bij het meer van Ohrid en St Naum.

 

 

ST Naum – Ohrid, en het meer van Ohrid Wandelpaden 

Na een boottochtje in de lagune (soort meer dat ontstaat tussen een strand en een schoorwal of strandwal) kunt u verder naar het UNESCO World Hertigage park wat ook tevens de geboorteplaats is van de cyrillische taal en de thuisbasis van 365 orthodoxe kerken. Voor elke dag van het jaar is er een kerk gemaakt met allemaal hun eigen geschiedenis.

 

En nog meer (West Macedonië)Wandelpaden 

In het Westen van Macedonië kunt u wandelen in de Shar bergen, Mavrovo en de Galicica National Parks. U kunt  op een aantal bergen klimmen naar de bergtoppen. Zoals de Titov Vrv (2.748m). Dit natuurlijk in combinatie met een bezoek aan het Ohrid-UNESCO beschermde gebied. Zowel de stad als het meer is uitstekend om lekker te drinken en de lokale traditionele gerechten uit te proberen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *