Skopje

Skopje – de plaats waar oost en west elkaar ontmoeten

Skopje is de hoofdstad van Macedonië en ook de grootste stad van het land met een bevolking van meer dan 750 000 inwoners. In Skopje woont ongeveer een derde van de totale bevolking. Skopje ligt in het Noorden van Macedonië, niet ver van de grens met Servië. Deze hoofdstad is tevens ook het knooppunt voor de internationale transport, het financiële centrum van het land en ook de overheid is gevestigd in deze hoofdstad. De internationale luchthaven ligt op 25km afstand van het centrum en heeft internationale verbindingen naar vele Europese steden.

Geschiedenis Skopje 

De geschiedenis van Skopje gaat terug naar 4000BC. In het oude Kale Fortress dat uitkijkt over de moderne stad zijn neolithische nederzettingen gevonden waaruit blijkt dat deze opgericht zijn door de Paionios. Dit was een volk dat de regio bewoonde in die tijd. Skopje kwam ongeveer 2000 jaar geleden onder het romeinse rijk te vallen en daarna onder het Byzantijnse rijk

en later onder het Macedonische Koninkrijk (Samoil). Daarna werd Skopje geregeerd door de Serviërs en voor 500 jaar lang viel Skopje onder het rijk van de Ottomanen.  Na de Balkanoorlogen kwam Skopje onder de Serviërs te vallen, maar later naar de tweede wereldoorlog werd Macedonië een deel van Joegoslavië. Vanaf 1991 is de Macedonië een onafhankelijk land met de hoofdstad Skopje.

Bezienswaardigheden

Skopje is een moderne stad die van alles heeft te bieden. Ondanks is de stad opnieuw opgebouwd in de oude Barokstijl om zo een stukje geschiedenis terug te halen. In het centrum van de stad vind je de vele standbeelden die de stad rijk is. De standbeelden en de wederopbouw van de stad samen geven je sfeer dat je in geen enkele andere hoofdstad kan vinden. In het centrum van Skopje vind je ook verschillende museums, deze zijn door de week open van 8:00 tot 19:00. De entree is slechts enkele euro’s (100-150 denars).

De stad is is opgesplitst in het nieuwe deel en het oude deel. Aan de andere kant van de Vardar rivier vind u de oude bazaar die u niet kunt missen bij een bezoek aan Skopje. Het is het deel van de stad waar de Ottomanen erg veel invloed hebben gehad in de architectuur, cultuur en gewoonten. Deze plek doet veel mensen denken aan de Turkse stad Istanbul  

Niet te ver van het centrum kunt u ook een wandeling maken op de berg Vodno. Deze berg geeft u een geweldig mooi uitzicht over de stad en u kunt helemaal naar boven wandelen tot aan een reusachtig kruis. Als u deze wandeling niet helemaal wilt maken dan kunt u ook met de kabelbaan naar boven. Als u bovenaan bent is er een restaurant waar u lekker kan eten en kan genieten van het uitzicht over de stad.

Kale Fortress ligt naast de oude bazaar en komt uit de Ottomaanse tijd waar deze gebouwd werd om de stad te beschermen. Tegenwoordig kunt u daar naartoe gaan voor het mooie uitzicht en om natuurlijk zoveel mogelijk fotos te maken. In deze omgeving ziet u ook een groot aantal oude kerken en Moskeeën die u kunt bezoeken.  

Op 21 km van het centrum vind u de Canyon Matka. Dit is de plek waar u kunt genieten van de mooie rust en natuur. Canyon Matka heeft een restaurant waar u een aantal traditionele gerechten kunt uitproberen. Het landschap laat u kennis maken met Macedonië en de Vrelo grotten zijn één van de diepste grotten van het land.  Met name in het weekend komen er veel lokale toeristen uit Skopje en omgeving naar dit natuurschoon en het is voor de toerist dan ook een bijzondere ervaring.

Accommodatie Skopje 

Skopje heeft een ruime keuze aan hostels, hotels en guesthouses. In vergelijking met andere Europese steden zijn deze prijzen erg laag, maar in de afgelopen jaren hebben veel luxe hotelketens ook hun plekje gevonden in deze hoofdstad, maar deze hotels zijn natuurlijk wel iets duurder als de familie hotels en hostels. Overnachten in een hostel voor backpackers zal ongeveer 8-15 euro per nacht gaan kosten, Mid-range hotels kosten ongeveer 30-60 euro en daarnaast zullen de luxe hotels ongeveer 80-200 euro per nacht vragen voor een kamer.  

Transport Skopje 

De luchthaven in Skopje is verbonden met vele internationale bestemmingen. Wizz Air vliegt voor minder dan 50 euro naar de hoofdstad vanuit vele Europese landen. Inclusief Nederland (Eindhoven) maar ook bijvoorbeeld vanuit België, UK en Duitsland zijn er verschillende mogelijkheden. Met het openbaar vervoer kunt u dan voor 2,50 euro naar het centrum van de stad. Mocht u in de zomerperiode willen vliegen dan kunt u ook vanaf Schiphol naar Ohrid vliegen en vanuit daar met het openbaar vervoer naar Skopje reizen. Voor de avontuurlijke reizigers zijn er ook directe bus en treinverbindingen vanuit Kosovo, Albanië, Montenegro, Bulgarije, Griekenland en Servië.

Eten en nachtleven

In Skopje zijn er vele clubs en bars die u een geweldige avond kunnen bieden. De prijzen zijn erg laag en je betaald er voor een biertje of wijntje nog geen 2 euro. Sterke drank ligt tussen de 3 en 10 euro. Ook zijn de mensen bijzonder vriendelijk en hebben ze een cultuur om te feesten en te genieten van hun vrije tijd.  Zoals u minder vaak ziet in andere Balkanlanden zijn de Macedonische inwoners echte feestbeesten die er altijd op uit willen. Het eten is er ook bijzonder goed met veel speciale traditionele gerechten die u al vanaf 15 eur per persoon kunt bestellen tot maximaal 50 euro.

Skopje

Skopje

Skopje

Save

One comment

  1. Over Macedonië kan ik enkel in superlatieven spreken. Het aanbod aan lokale gastronomie kan wedijveren met elk mediterraan vakantieland en elke stad heeft wel een sterrenhotel,het grote verschil zit ‘m in de prijs,doorgaans kan je de westerse prijzen minstens delen door 2. Ook taxi’s zijn er naar onze normen spotgoedkoop.
    Skopje heeft de allures van een europese hoofdstad en het platteland biedt rust en onthaasting in een ongerepte veelzijdige natuur. Macedoniërs zijn gastvrij, vriendelijk en de overgrote meerderheid van de jeugdige bevolking verstaat engels.
    De groentenmarkten bieden een ruim assortiment en op veel plaatsen langs de regionale wegen kan je rechtstreeks kopen van de telers.
    Zoeken jullie ‘n onvergetelijke en budgetvriendelijke vakantiebestemming,dan is Macedonië ten zeerste aangeraden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *