culttur

Ohrid-spirituele en toeristische centrum van Macedonië

Ohrid is gevestigd in het zuidwesten van het land. Gelegen op de grens met

Albanië, deze stad is een beschermd door UNESCO.

De stad heeft een combinatie van historische plekjes en moderne architectuur. Veel van het oude historische centrum heeft een moderne uitstraling.  De architectuur in Ohrid is één van de meeste authentieke architectuur in Macedonië. Veel Macedoniërs zien Ohrid ook als het Macedonische Jeruzalem omdat in Ohrid maar liefst 365 kerken gevestigd zijn. Een aantal zijn er nog gewoon open en van een aantal is er slecht nog ruïnes over.

In de zomer is Ohrid zo ongeveer de meeste bezocht stad in de omgeving. Van juni tot augustus bezoeken duizenden toeristen dagelijks Ohrid.  Waaronder veel Nederlanders.

De stad heeft ook een rijke geschiedenis die terug gaat naar de 4e eeuw voor Christus in de tijd van Tzar Samoil. De stad Ohrid was het centrum en hoofdstad van zijn imperium.

Wat is er allemaal te zien en te beleven?

De stad zit vol met activiteiten en bezienswaardigheden om te bezoeken. Door de rijke geschiedenis is het de locatie om u nooit te saai. De Samoil geeft een geweldig uitzicht over de stad. Verder is het aan te raden om naar het mooie uitzicht op het meer te gaan kijken. De stad is gebouwd in de 8e eeuw na Christus toen Ohrid nog de hoofdstad was van het Samoil Kingdom. De stad was een belangrijke metropolis in het Slavische literatuur en tevens de geboorteplaats van een van de oudste universiteit in Europa en de plaats waar Cyrillisch alfabet ontstond.

Onder de samoil fort kunt u één van de mooiste kerken zien (Plaosnik en Sveti Sofia). Deze kerk wordt tegenwoordig veel gebruikt voor culturele evenementen en activiteiten. Met name in d zomervakantie periode wanneer de stad vol zit met toeristen. Door de mooie ligging en de uitstraling is deze kerk ook vaak de locatie voor belangrijke concerten. Vlakbij deze kerk is ook de Jovan Kaneo kerk te vinden, deze heeft uitzicht op het meer en is zeker de moeite waard om er even langs te gaan.

ohrid old bazaar

Rondwandelen door de oude stad kan erg ondernemend zijn. Door de speciale en unieke architectuur geeft deze stad de indruk dat er veel te ontdekken valt.

Ook kan uit eten, op stap gaan en lekkere wijnen drinken uitstekend in het oude centrum. Er zijn veel nachtclubs en restaurants te vinden die tot in de late uurtjes open zijn. Er is een speciaal voetgangersgebied dat langs het meer loopt en waar nog veel meer pubs en clubs te vinden zijn. Het speciale voetgangersgebied verbindt het oude centrum met de populaire stranden aan het meer. Mocht lopen geen optie zijn dan is er een mini bus vanaf het centrum waarmee je voor minder dan 1 euro langs de stranden kan reizen.

Pestani

Op 20 km afstand vanaf het centrum vind je Pestani. Dit is een mooi strand dat ideaal is voor rust en er zijn daarom ook maar een beperkt aantal uitgaansmogelijkheden. Er zijn wel wat activiteiten aanwezig voor toeristen. Zo is er bijvoorbeeld een onderwater tentoonstelling en kun je bij Ljubaniste  gaan duiken. Onder water kan je dan kennismaken met de beeldhouwkunst. Dit is een bijzondere belevenis.

Saint Naum

Op 25 km van het centrum van Ohrid vind je Saint Naum. Dit is één van de mooiste kerken van Europa en deze kerk geeft het beste uitzicht op het meer. Het is gewoon niet te omschrijven hoe adembenemend deze omgeving is. Saint Naum ligt op de grens met Albanië . Dus opties voor een dagje Albanië behoort ook tot de mogelijkheden.

Saint Naum werd gebouwd in 905 in de tijd van Samoil. Het klooster ligt gelegen langs het meer. De omgeving waar het oude klooster zich bevindt is net als het klooster zelf één van de mooiste plekken in de buurt van Ohrid. Er is een bos dat met name in het voorjaar de moeite waard is  om te bezoeken. Ook is de natuurlijke omgeving rijk aan verschillende dieren, met name op de kleine eilanden. Verder kunt u ook de Drim rivier zien uitkomen in het Ohrid meer. Verder vindt u in het klooster ook verschillende schilderijen en beschilderde afbeeldingen waar studenten in de eerste jaren meehelpen om de Slavische literatuur, cultuur en language vorm te geven.

Ohrid Saint Naum

 

Accommodatie

In Ohrid vindt u veel hostels, hotels en pensions. De prijzen lopen van  €7 voor airBnB bij particulieren tot 30 euro voor een appartement.  Hostels kosten tussen de  €10 en  €25 per nacht. Hotels kosten ongeveer €35 tot 70€. De locatie en de prijs zijn afhankelijk van elkaar natuurlijk. Het duurste is midden in het centrum maar net buiten de stad zijn er zeker redelijk goedkope opties te vinden. Dus even onderzoek doen voordat je een reis gaat boeken. Als u een auto huurt is het aan te raden om lekker buiten het centrum te verblijven. Maar voor het beste uitzicht moet je toch in de oude stad zijn.

ohrid city port

Tips

Ohrid zit vol met activiteiten en evenementen tijdens de zomervakantie. Daarbuiten is er niet zoveel te doen maar gaan de prijzen wel een stuk naar beneden. Vaak betaal je in de zomer het dubbele.  Het is in de zomerperiode ook erg druk rondom het centrum. Een groot deel van de lokale bevolking spreekt vloeiend Engels maar ook Duits, Italiaans, Frans en Italiaans zijn erg populair.  De winkels zijn in de zomer de hele nacht open maar na 21 uur mag er geen alcohol verkocht worden in de winkels.  In de winter is dit 19 uur. De meeste winkels accepteren zowel euro’s als de lokale denars. 1 euro is ongeveer 61 denars.

ohrid galicica ohrid kaneo ohrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *