Macedonië – een land met wijn en gastronomie

 

De inwoners van Macedonië worden door buitenlanders omschreven als hele vriendelijke mensen die graag toeristen ontvangen en daardoor deze ook meteen een thuisgevoel meegeven. Veel Macedoniërs houden er ook van om lekker in de zon te zitten met een paar glaasjes wijn of zelfgemaakte Rakije. Dit natuurlijk in combinatie met lekker eten. Het maakt niet uit wie ze ontvangen, ze behandelen iedereen hetzelfde bij hun thuis. Door hun uitstekende gastronomie en hun interesse in bezoekers proberen we met deze blogpost u meer te laten zien van de Macedonische keuken en wijn cultuur.

TURLI TAVA

Het belangrijkste gerecht in Macedonië is de gemengde groente en eventueel vlees schotel

turli tava

SHIRDAN

Helaas hebben ze dit gerecht niet in alle steden maar in een klein aantal steden in Macedonië maken ze Shirdan. Dit gerecht komt het meest voor in Prilep. Shirdan gaat terug in de toen Macedonië (Ottoman) nog onder Turkije viel. Het is gemaakt van een deel van de darmen (sorry daarvoor) van schapen die eerst erg goed schoongemaakt worden. daarna worden deze vervolgens gevuld met gekruide rijst en vlees. Daarna wordt het gekookt. Het is een raar en ongelooflijk idee voor sommige mensen maar het smaakt fantastisch.

 

PASTRMAJLIA

Ook gaat dit gerecht terug in de tijd van Ottomans (17e eeuw). Het is een soort taart die gemaakt word van eieren en vlees. (kip, varkensvlees en een special vlees dat ze Pastirma noemen). Het is een echte ouderwetse wintermaaltijd maar in veel restaurants is dit gerecht toch het hele jaar verkrijgbaar.

veleshka_pita_pastrmajlija_by_speck_of_dust

TAVCE GRAVCE

Deze maaltijd word gemaakt met verse bonen en is bijna altijd verkrijgbaar in elk restaurant. Het is één van de meest traditionele maaltijden en elke familie maakt deze met veel liefde klaar.

tavce gravce

AJVAR

Dit zijn de beroemde Macedonische rode paprika’s en aubergine. Dit wordt voornamelijk in het najaar gegeten.

ajvar09

 

SELSKO

Dit is geroosterd rundvlees, varkensvlees en lamsvlees met champignons, witte wijn met kaas. Meestal gemaakt in een kookpot

Food From Macedonia

KACHAMAK

Het lijkt op een  maïspapje en staat bekend als een bakardan (maïs maaltijd) in Macedonië. Dit is ideaal voor een lichte lunch of avondeten. Ik eet het vaak als ontbijt.

kachamak

POLNETI PIPERKI

Dit zijn gevulde paprika’s met groente of rijst en vlees. Er zijn ook plaatsen waar ze verkrijgbaar zijn met kaas.

polneti-piperki-2sxpbclan8d33f6wdm6yv4

TARATUR

Dit is een salade die we eten. Het beste is dit te omschrijven als gehakte komkommer, knoflook en yoghurt.

SHOPSKA SALATA

Dit is een salade met gehakte tomaten, komkommer en kaas.

DE WIJNCULTUUR IN HET KORT

Als wijngebied hebben we een heleboel goede wijnen. Een typische Macedonische wijn is Vranec. Dit is een rode wijn uit een type druiven die alleen maar in Macedonië groeien. We hebben ook een witte wijn, Smederevka is gemaakt is door een andere typische druif die ook alleen maar beschikbaar is in Macedonië. Er zijn in Macedonië allerlei soorten wijnen. Van zoet tot droog, halfdroog maar ook van wit naar donkerrood. Een belangrijke tip: elke wijnmakerij in het land heeft een moment van de dag waar er wijn geproefd kan worden. Dus als u in de buurt bent mis deze optie dan niet.

RAKIJE

Een andere drank die we maken in Macedonië  is Rakije. Deze word gemaakt met druiven en een kleine hoeveelheid abrikozen. Dit is vergelijkbaar met de drankjes Ouzo en Arak die we Mastika noemen.

Bedankt voor het lezen van deze post. Ik hoop dat u ook kennis wil maken met onze vriendelijk mensen en uitstekende gastenomie. Kom naar Macedonië en geniet van het drinken en eten.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *