krusevo

Krusevo – De hoogste stad van Macedonië

Krusevo is een kleine stadje gelegen in het zuidwesten van het land. Het is een bergachtig dorpje, maar wel één van de hoogste dorpjes in de Balkan regio. Het plaatsje licht op 1350 meter boven de zeespiegel. Krusevo is een echte wintersport bestemming met vele skimogelijkheden

Geschiedenis

In de 7e eeuw viel het dorpje onder het Byzantijnse rijk. Daarna viel het nog een tijdje onder het Macedonische koninkrijk van koning Samoil en de verantwoordelijkheid ging daarna naar prince Marko, die ook deel uit maakte van het Serbian Kingdom. Vanaf 1395 viel het dorpje onder het Ottomaanse rijk.  In 1903 kwam er een grote opstand tegen de lokale Vazal (eerste republiek van de Balkan) maar naar 10 dagen had het Ottomaanse rijk alles weer terug in handen.

Wat is er te doen en te beleven

De stad heeft één van de beste en oudste skipistes  in Macedonië. De bevolking van het stadje bestaat uit 5500 mensen maar in de winter zijn er vaak 15.000 tot 20.000 aanwezig. Krusevo is vooral bekend voor het langlaufen  (Cross-country skiën) en u heeft hiervoor eén van de beste Europese langlauf mogelijkheden. Ook zijn de prijzen voor een wintersport in deze omgeving goedkoper dan Mavrova en Popva Shapka en word groeit de populariteit nog steeds ek jaar. In de winter zijn er ook snowboard mogelijkheden en in de zomer is er een optie om te gaan paragliding

De unieke en speciale architectuur van de oude huizen in het stadje geven de uitstraling van Krusevo goed weer. Er zijn in de hogere gebieden ook veel mogelijkheden om een hotel en Spa te boeken waar u uren of misschien wel dagen kan genieten van de Macedonische vriendelijkheid en gastronomie in combinatie met een bezoek aan de jacuzzi, sauna en zwembad.

De Macedonische gastronomie is uitstekend. Krusevo heeft een traditie van natuurlijk en lekker eten met vele traditionele authentieke Macedonische gerechten. Dit in combinatie met een heerlijke lokale wijn maken de vakantie compleet.

Het nachtleven in de stad is erg klein. Daarvoor reizen de mensen vaak naar Bitola. Een stad niet ver van Krusevo.

Accommodatie

Er is in Krusevo maar een beperkt aanbod van hotels maar er zijn wel erg veel guesthouses waar u een compleet huis kan huren. AirB&B en Booking.com zijn aan te raden als u op zoek bent naar een overnachting in Krusevo. Direct boeken bij een hotel of guesthouse kan natuurlijk ook maar deze sites bieden u meer zekerheid en waarde voor uw geld.

De prijs varieert vanaf 10 euro per persoon in het hoogseizoen, maar meestal gaat een overnachting 25-40 euro per nacht kosten voor een hele verdieping of een compleet huis waar je met 4 of 5 mensen kan overnachten. De badkamer kan gedeelt moeen worden.. Voor een overnachting in een hotel betaal je 30 euro  tot 55 euro per nacht.

Bereikbaarheid

Krusevo ligt op 162km van Skopje. Er gaan slechts enkele bussen van Skopje naar Krusevo. Ongeveer elke 2 uur. Een auto huren is dan ook aan te raden. Een andere optie is met de trein naar Prilep en vanaf daar met de bus verder richting Krusevo.

Overzicht

Krusevo is niet de top bestemming voor toeristen maar het is  wel een erg kleine en mooie stad die veel te bieden heeft en omringd is door een prachtige natuur wat ook de reden is om deze stad te bezoeken.

De mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders en toeristen.

Net als in elke stad gebruikt u Macedonië denars maar kunt u ook vaak in euro betalen. 61,3 Denars is 1 euro maar op de markt en in de winkel gaan ze uit van 60 denars voor 1 euro.

krusevo
Krusevo winter
Krusevo
Makedonium Krusevo
Krusevo
Meckin Kamen – Bear Rock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *