Bitola city center

Bitola – De stad met een rijke geschiedenis om z’n naam

Bitola is de tweede stad van Macedonië met bijna 106.000 inwoners. Het land bevind zich in het zuidwesten en ligt op 14km van Griekenland.

De naam Bitola is afgeleid van de ‘Oude Kerk’ en het slavische woord  ‘ѡ҆ би́тѣль҄’, wat klooster betekend. De stad was dan ook bekend door het klooster in het verleden. Toen de betekenis niet meer belangrijk was hebben ze de naam iets aangepast en paar letters weggelaten. De geschiedenis om de naam naam Bitola gaat terug naar het jaar 1015. De moderne Slavische mensen noemen de stad Bitola, de Serven noemen de stad Bitolj en de Bulgaren spreken van Bitolya. In de  Byzantijnse tijd heette de stad ook nog eens Voutélion (Βουτέλιον) of Vitólia (Βιτώλια) en gebruikte Willem van Tyrus en de Arabische geograaf Al-Idrisi de naam Butella. Tijdens een uitspraak van Radomir Gavril in 1014-1015 ging de naam naar Buteliu en volgens Aromanianen heet de stad Bituli. Hoe dan ook, tegenwoordig gebruiken de meeste mensen de naam Bitola.

Bitola city center

De oude stad genaamd Heraclea werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en is gelegen vlakbij het moderne Bitola. Terug in de tijd van Ottoman was de stad een belangrijke aristocratische stad met een rijke cultuur en architectuur.

De verkeersvrije straat genaamd ‘Shirok Sokak’ betekend ‘brede straat’ en is de plek waar de bars, restaurants en andere bezienswaardigheden zijn gevestigd.

Bitola ligt omgeven met bergen. Het Skicentrum Pelister is de plek om te gaan skiën in de winter of te gaan wandelen in de zomer. Het nationale park Pelister ligt in een deel van de Baba berg dat rijk is aan unieke planten en dieren. In het park is uniek in Europa om de Lynx en dat is de reden dat veel natuurliefhebbers daar hun tijd willen doorbrengen.  De Bel Pelister Eye is een bergmeer gelegen in het hogere deel van het park. Het ziet er geweldig uit en je kan er uitstekend wandelen. In de winter is het vaak lastig vanwege de sneeuw en is het gebied moeilijk bereikbaar.

Bitola market

Een andere optie is het Kajmakcalan gebergte te bezoeken,  dat is gelegen aan de Griekse grens. Het is aan te raden om daar te wandelen en het heeft een prachtige natuur en landschap. Het is ook de locatie om eens paragliding uit te proberen.

Accommodatie

De stad Bitola zit vol met hotels en hostels en heeft verschillende prijsklasses. Een 3 sterren hotel kost ongeveer  €40 per kamer en een hostel kost tussen de 12 euro en 20 euro. Ook is Airb&B beschikbaar in deze stad.

Uiteten

Restaurants variëren van €8 per maaltijd per persoon tot maximaal 15 euro per persoon en natuurlijk is het mogelijk om veel goedkoper fast food te eten of een broodje te kopen. Afhankelijk van uw wensen. Maar meestal zijn de prijzen 50% goedkoper als in Nederland.

Bitola heraclea

Belangrijke informatie

De winters in Bitola zijn erg koud en het kan er -15 graden worden. De zomers zijn erg warm.  De beste tijd om bitola te bezoeken is in het voorjaar van maart tot juni wanneer er geen sneeuw meer ligt en de temperaturen boven nul uitkomen en wanneer het ook niet te warm is. Ook is in deze periode alles in de bloei. In de zomer kunt u misschien wel wandelen in de bergen omdat het daar een stuk kouder is.

Bitola Lynx Bitola Pelister Bitola Pelister lake

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *